"Нафтогаз Украины" приветствует решение о повышении цены на газ для промышленных потребителей

30.03.2004, 17:59

"Нафтогаз Украины" считает обоснованным установление предельного уровня цены реализации природного газа для промышленных потребителей в размере 310,0 грн. за тыс. куб. м. (укр.)

Рішення Національної комісії з регулювання енергетики (НКРЕ) стало кроком до усунення диспропорції між собівартістю природного газу та його відпускною ціною для промислових споживачів.

Рішення НКРЕ про підвищення з 1 квітня 2004 року граничної ціни на природний газ, що відпускається промисловим споживачам, зменшить втрати Компанії від цього виду діяльності. Вивільнені кошти, за рахунок яких "Нафтогаз" раніше субсидіював закупівлю газу, його транзит, зберігання та доставку промисловим споживачам буде спрямовано на збільшення інвестицій у розвідку та розробку вітчизняних запасів газу.

Завдяки рішенню НКРЕ Компанія підвищуватиме частку власного газу в паливному балансі країни, що в свою чергу стабілізує ціну на газ для промисловості у майбутньому.

ДК "Газ України" постачає промисловим споживачам ресурси газу, що переважно закуповуються в Туркменистані. За останні чотири роки закупівельна ціна туркменського газу неодноразово підвищувалася (з $38 за 1 тис. куб. м у 2000 році до з $44 за 1 тис. куб. м у 2004 році).

Крім того, якщо у 2000 році Компанія сплачувала грошовими коштами лише 40% закупленого газу, то сьогодні частка валютної оплати зросла до 50%. Валютні платежі за природний газ туркменського походження проводяться виключно попередньою оплатою.

Водночас ціна реалізації природного газу для споживачів промислової групи не змінювалася Компанією з вересня 2000 по січень 2004 року та складала 276,25 гривень за 1 тис. куб. м. Лише в січні 2004 року ДК "Газ України" розпочала поступове підвищення ціни на газ, яка на даний момент складає 293,1 грн. за тис. куб. м.

Поступове підвищення ціни на природний газ стимулюватиме промислових споживачів до впровадження енергозберігаючих технологій та в перспективі призведе до зменшення споживання в Україні імпортних енергоносіїв.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також