"Нафтогаз Украины" инициирует строительство завода по сжиженному газу

31.03.2004, 10:50

Национальная акционерная компания "Нафтогаз Украина" инициирует строительство завода по производству сжиженного природного газа в Украине. (укр.)

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" ініціює будівництво заводу по виробництву зрідженого природного газу (liquefied natural gas - LNG) на Україні з потужністю переробки до 6 млрд. м куб. на рік та орієнтовною вартістю $1,2-1,5 млрд., включаючи вартість будівництва і обладнання.

Завод передбачається розмістити в одному з Чорноморський портів України, кліматичні умови якого забезпечують навігацію протягом усього року. Проект вже отримав попередню підтримку Кабінету Міністрів України.

НАК "Нафтогаз України" заявляє про свою зацікавленість в співпраці з потенційними інвесторами з країн Західної Європи, які готові взяти участь в фінансуванні проекту і/або придбанні продукції заводу на довгостроковій основі. Реалізація проекту відкриє принципово нові можливості для експорту газу з території України і буде сприяти задоволенню зростаючого попиту на природний газ в країнах ЄС як завдяки створенню нового експортного напряму, так і за рахунок часткового вивільнення потужності традиційних маршрутів.

Завод по зріджуванню природного газу органічно інтегрується в систему магістральних газопроводів України. Прогнозне зростання видобутку газу на шельфі Азовських і Чорних морів дозволить повністю припинити подачу газу з материка на Кримський півострів до 2006 року. Вивільнені потужності газотранспортної системи України в південному напрямі будуть використані для постачання заводу сировиною.

"Будівництво заводу по зріджуванню газу різко розширить можливості "Нафтогазу" по співпраці з європейськими енергетичними компаніями, - прокоментував проект голова правління Компанії Юрій Бойко. - Після його реалізації ми розраховуємо на значне зростання прибутковості компанії".

Протягом березня компанія провела попередні переговори по проекту з іспанськими компаніями Repsol YPF, Endesa s.a. і Iberdrola s.a.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також

Читайте также