Компания "Газ Украины" обеспокоена снижением уровня оплаты за газ

04.03.2004, 15:36

ДК "Газ Украины" НАК "Нафтогаз Украины" констатирует ухудшение уровня расчетов теплокоммунэнерго за потребленный газ в январе-феврале 2004 года. (укр.)

Протягом жовтня-грудня 2003 року середній рівень оплати підприємствами теплокомуненерго спожитого газу склав 91%. У січні-лютому поточного року ТКЕ погіршили розрахунки, і станом на 1 березня 2004 року рівень оплати знизився до 53%.

Найгірше в Україні спожитий природний газ оплачують ТКЕ Донецької області. Станом на 1 березня 2004 р. споживачі цієї області розрахувалися за спожите паливо поточного року лише на 36%. На жаль, тенденція низьких розрахунків донецьких ТКЕ за газ зберігається протягом останніх декількох років.

Ситуація із незадовільними розрахунками донецьких теплокомуненерго перед ДК "Газ України" ускладнюється тим, що ТКЕ ігнорують вимоги Компанії дотримуватися укладених угод. ДК "Газ України" вимушена попередити, що така позиція теплопостачальних підприємств загрожує їх відключенню від газопостачання. Не зважаючи на дію взаємних договірних зобов'язань, у яких передбачено як обмеження, так і відключення від газопостачання за борги, теплові генерації продовжують безоплатно споживати газ.

У кінці лютого підприємство із газопостачання та газифікації "Донецькоблгаз" отримало доручення на відключення від газопостачання ряду найкрупніших боржників регіону. До таких належать ОКП "ДонецькТКЕ", КП "Макіївкатепломережа", ОКП "Краматорська тепломережа", Зуївська експериментальна ТЕЦ, ДП "Опитненське ЖКП, ТОВ "Донецьксількомунгосп", Клинівське ККП, ВАТ "Граніт", ДП "Калинівське" та інші.

Водночас, підприємства теплокомуненерго АР Крим, Сумської, Одеської, Полтавської, Чернівецької, Чернігівської, Тернопільської та низки інших областей доклали зусиль і не допустили виникнення кризової ситуації в оплаті за спожите паливо.

ДК "Газ України" констатує, що протягом опалювального сезону 2003-2004 рр. низка теплокомуненерго продемонструвала свою ненадійність в якості партнерів. "Тривалий святковий період не дав змогу Компанії у повній мірі зібрати кошти з підприємств теплокомуненерго, - повідомив заступник голови Ради директорів ДК "Газ України" Іван Варга. Тому ми обов'язково розглянемо питання зміни формату подальшої співпраці з такими безвідповідальними партнерами".
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також