Визит министра обороны Эстонии в Украину

21.06.2005, 11:40

В Киеве министры обороны Украины и Эстонской Республики подписали программу развития сотрудничества между вооруженными силами двух стран на период до 2007 года. (укр.)

20 червня розпочався дводенний офіційний візит в Україну естонської військової делегації на чолі з міністром оборони Естонської Республіки паном Яааком Йиеорютом.

У рамках програми першого дня візиту відбулися офіційна церемонія зустрічі військової делегації Естонської Республіки в українському оборонному відомстві, зустріч віч-на-віч пана Яаака Йиеорюта з міністром оборони України Анатолієм Гриценком, а також переговори у складі військових делегацій двох країн.

Під час переговорів сторони обговорили стан та перспективи двохстороннього співробітництва та співпраці України з НАТО і ЄС. Головним результатом переговорів слало підписання міністрами оборони Програми розвитку співробітництва між Збройними Силами України і Оборонними Силами Естонської Республіки до 2007 року. Також керівники оборонних відомств двох країн взяли участь у спільній прес-конференції.

- Це наша перша зустріч з Міністром оборони Естонської Республіки у Києві, - зазначив, підсумовуючи результати проведення переговорів міністр оборони України Анатолій Гриценко. - Підписана сьогодні Програма, є рамковим документом, який визначає принципи та пріоритети нашої співпраці у військовій, воєнно-політичній і військово-технічній сферах. Відповідно до її положень, в подальшому будуть розроблятися щорічні плани співробітництва.

Анатолій Гриценко публічно подякував міністру оборони Естонії за підтримку, яку надає його країна на шляху просування України до європейських та євроатлантичних структур.

- Для нас є дуже важливим досвід Естонії на шляху до НАТО. Хоча, звичайно, масштаби у наших країн різні, - сказав глава українського військового відомства.

Міністр оборони України відзначив, що пріоритетом у співпраці є і будуть інвестиції у людей, адже саме вони є найціннішими і згодом, завдяки їм, країни матимуть успішні результати.

- Йдеться про можливості навчання українських військовослужбовців у Балтійському оборонному коледжі. До речі, двоє офіцерів Збройних Сил України нещодавно закінчили цей заклад, і ще один проходить курс навчання зараз, - зазначив українським міністр.

Анатолій Гриценко також поінформував про досягнуті домовленості щодо обміну у галузі оборонного планування у відповідності до стандартів НАТО. Також, за словами міністра оборони України, під час сьогоднішніх переговорів активно йшлося про інформаційний аспект щодо формування громадської думки про європейські та євроатлантичні прагнення України.

У свою чергу, міністр оборони Естонської Республіки пан Яаак Йиеорют наголосив, що розглядає співробітництво військових відомств двох країн як перспективне, із значним потенціалом для розширення й інтенсифікації, а також, що найголовніше, взаємно цікавим та корисним.

- Естонія розділяє і підтримує прагнення України на шляху до європейських та євроатлантичних структур і готова й у подальшому надавати у цьому всіляку підтримку та допомогу, - зазначив Яаак Йиеорют.

В цей же день міністр оборони Естонської Республіки зустрівся з Міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком.

21 червня заплановано зустріч пана Яаака Йиеорюта з головою Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Георгієм Крючковим. Також представники естонської військової делегації відвідають Офіс зв'язку НАТО в Україні.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також