Украинские миротворцы направятся в Бурунди

22.06.2005, 11:17

Общая численность украинского миротворческого персонала, который примет участие в операции Организации Объединенных Наций в Бурунди, не превысит 15 человек. (укр.)

Президент України - Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Ющенко підписав Указ ©968/2005 від 16 червня 2005 року "Про учать України в операції Організації Об'єднаних Націй в Бурунді".

Рішення глави держави щодо направлення миротворчого персоналу до африканської країни Бурунді було прийнято, виходячи із зобов'язань України як держави - члена Організації Об'єднаних Націй, враховуючи Резолюцію Ради Безпеки ООН ©1545 від 21 травня 2004 року та звернення Секретаріату ООН до України, а також на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України та відповідно до Закону України "Про участь України в міжнародних миротворчих операціях".

Відповідно до цього Указу, для участі нашої держави в Операції Організації Об'єднаних Націй до Бурунді передбачається направити миротворчий персонал загальною чисельністю до 15 осіб.

Також глава держави доручив Кабінету Міністрів України вирішити питання про надання Україною матеріально-технічних ресурсів і послуг для забезпечення їх використання у миротворчій операції ООН.

Довідка. З метою підтримки і сприяння зусиллям населення Бурунді щодо відновлення миру і досягнення національного примирення, а також виконання положень Арушської угоди, Рада Безпеки ООН 21 травня 2004 року своєю резолюцією ?1545 ухвалила рішення щодо розгортання миротворчої операції в Бурунді (ОNUB).

Розгортання Місії ООН в Бурунді було розпочато 1 червня 2004 року. Станом на 1 травня 2005 року загальна чисельність ОNUB в Бурунді складає 5.480 військовослужбовців, 32 міжнародних цивільних співробітника, 336 місцевих цивільних співробітників та 145 добровольців ООН.

Країни, що надали військовий персонал: Алжир, Бангладеш, Бельгія, Бенін, Болівія, Буркіна-Фасо, Єгипет, Габон, Гамбія, Гана, Гватемала, Гвінея, Замбія, Індія, Йорданія, Іспанія, Йемен, Кенія, Китай, Киргизстан, Малаві, Малайзія, Малі, Мозамбік, Намібія, Непал, Нігер, Нігерія, Нідерланди Пакистан, Парагвай, Перу, Португалія, Південна Корея, Росія, Румунія, Сенегал, Сербія і Чорногорія, Таїланд, Того, Туніс, Уругвай, Філіппіни, Чад, Шрі-Ланка, Ефіопія і Південна Африка.

Країни, що надали співробітників цивільної поліції: Бенін, Буркіна-Фасо, Гвінея, Камерун, Кот-д'Івуар, Мадагаскар, Малі, Нігер, Нігерія, Сенегал, Туреччина, Чад.

Основні завдання, покладені на миротворчі контингенти Місії ООН в Бурунді: забезпечення дотримання угод про припинення вогню за допомогою спостереження за їх виконанням і розслідування випадків їх порушення; виконання національної програми роззброєння, демобілізації і реінтеграції комбатантів, недопущення незаконних поставок зброї через національний кордон. Мандат операції ООН також включає сприяння формуванню необхідних умов безпеки для надання гуманітарної допомоги і сприяння добровільному поверненню біженців, а також успішному завершенню виборчого процесу.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також