А. Гриценко: Украина будет готова вступить в НАТО через два-три года

11.06.2005, 14:02

Окончательный срок членства Украины в НАТО должен быть определен политическим решением с двух сторон", - заявил министр обороны Украины по итогам заседания Комиссии Украина-НАТО на уровне руководителей оборонных ведомств. (укр.)

9 червня у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбулося засідання Комісії Україна-НАТО на рівні керівників військових відомств. Нашу державу на цьому заході представляв міністр оборони України Анатолій Гриценко.

В ході засідання Комісії Україна-НАТО були розглянуті питання реформування сектору безпеки і оборони України у контексті інтенсифікованого діалогу та залучення підрозділів Збройних Сил України в операціях з підтримання миру під егідою НАТО.

Підбиваючи підсумки засідання, Анатолій Гриценко зазначив, що тимчасові інституційні труднощі, які виникли у ЄС, не можуть завадити руху України у напрямку Євросоюзу та НАТО, тому що цей рух залежить, головним чином, від самих українців.

- Перед нами шлях до приєднання до Європейського Союзу, і ми усвідомлюємо, яким важким є цей шлях. Остаточний термін членства України в НАТО має бути визначений завдяки політичному рішенню з обох боків. Якщо враховувати суто військовий аспект співпраці, теоретично Україна може бути готовою до вступу вже протягом 2-3 років, - зазначив міністр оборони України.

Він також зауважив, що і річні цільові плани, і План дій Україна-НАТО містять лише 20% заходів стосовно військової реформи. Головна частина цих документів передбачає більш суттєві реформи у сфері економіки, системи правосуддя, дотримання прав людини, розвитку демократичної системи, боротьби з корупцією тощо.

- Ця робота потребує від української сторони багато зусиль і триватиме певний час, - підкреслив Анатолій Гриценко.

Торкаючись тем, які обговорювалися під час засідання Україна-НАТО, керівник вітчизняного військового відомства також повідомив, що український миротворчий контингент залишатиметься у Косовому і, крім того, наша держава готова підтримати миротворчі операції НАТО в Афганістані та Іраку.

- Ми і сьогодні підтримуємо миротворчі дії НАТО в Афганістані. Через повітряний кордон України відбулося вже більше 7.500 прольотів літаків країн Альянсу для доставки різних вантажів. Ми готові також надати допомогу у встановленні наземного коридору для доставки вантажів невійськового характеру до Афганістану, а також, за наявності відповідної пропозиції, готувати афганських військових у наших навчальних закладах або надавати допомогу з їх підготовки безпосередньо в Афганістані. Україна також розглядає питання щодо постачання товарів військового призначення для збройних сил Афганістану у повній відповідності до національного та міжнародного законодавства, - зазначив Анатолій Гриценко.

Говорячи про одну з "найгарячіших" точок планети, де знаходяться українські миротворці, Міністр оборони України нагадав про політичне рішення щодо виведення українського миротворчого контингенту з Іраку до кінця цього року. У той же час він зазначив, що Україна несе відповідальність за цей регіон.

- Ми там втратили у тому числі і життя наших військових, і для нас дуже важливо закріпити економічні й інші інтереси у цьому регіоні, - зазначив Анатолій Гриценко.

На його думку, Україна може продовжувати виконувати миротворчу місію в Іраку в іншій якості. Зокрема, надавати цивільний або військовий персонал, який буде працювати у навчальних закладах, де готують фахівців для іракської армії, поліції та прикордонників, надавати технічну допомогу, не виключається також постачання техніки і озброєння до Іраку.

- До України вже надійшли конкретні пропозиції з підготовки іракських військових у вищих військових навчальних закладах Збройних Сил України. Не менш важливим для нас є менеджмент контрактів з розвитку та відновлення країни, який дозволить, окрім військових фахівців, залучити до роботи в Іраку й цивільні фірми, - зазначив Анатолій Гриценко.

Говорячи про розширення географії миротворчої діяльності нашої держави, глава вітчизняного військового відомства поінформував, що Україна готова надати військово-транспортні літаки в рамках операції НАТО з підтримки зусиль Африканського Союзу щодо стабілізації обстановки у суданській провінції Дарфур.

- Ми знаємо, що існує така потреба і ми запропонували свої можливості у авіатранспортних перевезеннях для доставки військовослужбовців і вантажів. Ми не можемо зараз говорити про конкретний термін, адже ще не проводилося детального планування. Але вже зараз зрозуміло, що це буде тривала операція, яка матиме різні фази. На деяких з них Україна може залучити можливості своєї військово-транспортної авіації, - підкреслив Анатолій Гриценко.

Цього ж дня Міністр оборони України провів робочі зустрічі з Генеральним секретарем НАТО паном Яапом де Хоопом Схеффером, помічником Генерального секретаря НАТО з питань політичних відносин та політики безпеки послом паном Гюнтером Альтенбургом, Міністром оборони США паном Дональдом Рамсфельдом, Міністром оборони Федеративної Республіки Німеччина паном Петером Штреком та Міністром оборони Королівства Норвегія пані Крістіною Крон Деволд.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також