На заседании Комиссии Украина-НАТО было принято Совместное заявление

13.06.2005, 11:16

По итогам заседания Комиссии Украина-НАТО было принято Совместное заявление и одобрен Документ относительно перспектив деятельности Совместной рабочей группы Украина-НАТО по вопросам военной реформы. (укр.)

Завершився візит української військової делегації на чолі з міністром оборони України Анатолієм Гриценком до штаб-квартири Північноатлантичного альянсу в Брюсселі. Вітчизняна військова делегація взяла участь у чергових засіданнях Комісії Україна-НАТО та Ради євроатлантичного партнерства на рівні міністрів оборони.

До складу делегації, крім представників військового відомства, увійшов перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко.

Засідання Комісії Україна-НАТО стало першим спільним заходом високого рівня після форуму міністрів закордонних справ у Вільнюсі, на якому був започаткований Інтенсифікований діалог між Україною та НАТО з питань набуття членства. Учасники засідання обмінялися поглядами на шляхи поглиблення співробітництва, які стосуються не тільки оборонної реформи, але і реформування усього сектору безпеки держави. Окрему увагу було приділено участі України в операціях під проводом НАТО та перспективам розвитку цього напряму партнерства.

За підсумками засідання Комісії Україна-НАТО було прийнято Спільну заяву та схвалено Документ щодо перспектив діяльності Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи.

В ході засідання Ради євроатлантичного партнерства його учасники обговорили широке коло питань, які стосуються вдосконалення військово-політичних аспектів співпраці у світлі рішень останніх самітів НАТО. Зокрема, акцент було зроблено на пошуку нових форм та напрямів співробітництва, які відповідають сучасним викликам безпеці у межах усього євроатлантичного регіону.

Також під час перебування у Брюсселі Анатолій Гриценко, у розвиток окреслених в ході засідань тем, провів робочі зустрічі з Генеральним секретарем НАТО паном Яапом де Хоопом Схеффером, помічником Генерального секретаря НАТО з питань політичних відносин та політики безпеки послом паном Гюнтером Альтенбургом помічником Генерального секретаря НАТО паном Джоном Колстоном та іншими помічниками Генсека НАТО.

Питання подальшого розвитку двостороннього співробітництва стали темою обговорень під час зустрічей Анатолія Гриценка з міністром оборони США паном Дональдом Рамсфельдом, міністром оборони Федеративної Республіки Німеччина паном Петером Штруком, міністром оборони Великої Британії паном Джоном Рейдом, міністром оборони Російської Федерації Сергієм Івановим та міністром оборони Королівства Норвегія пані Крістіною Крон Деволд.

Зокрема, в ході робочої зустрічі міністри оборони України та Росії Анатолій Гриценко та Сергій Іванов обмінялися поглядами на перспективи співпраці у контексті оборонних реформ та професіоналізації збройних сил двох країн. Було досягнуто домовленостей щодо організації візиту представників Генерального штабу та трьох бригад Збройних Сил України, які визначено до проведення експерименту і комплектуватимуться виключно на контрактній основі, до Псковської дивізії Збройних Сил Російської Федерації.

Крім того, під час тристоронньої зустрічі міністр оборони України Анатолій Гриценко, міністр національної оборони Республіки Польща Єжи Шмайдзінські та міністр охорони краю Литовської Республіки Гедімінас Кіркілас підписали Лист намірів щодо створення спільного українсько-польсько-литовського батальйону "УкрПолЛитбат".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також